logo
Genomförandefrågor

Fastighetsrättsliga frågor

Bilden visar den del av fastigheten Jakobslund 2:19 som övergår till fastigheten Odalmannen. Ytan markeras i rött och ligger intill Härandsvägen. Del av Jakobslund 2:19 som övergår till fastigheten Odalmannen 1 är markerad i rött.

Fastighetsindelning

Från kommunens fastighet Jakobslund 2:19 kommer mark överföras genom fastighetsreglering till exploatörens fastighet Odalmannen 1. Området som är aktuellt att överföra är cirka 610 kvm enligt nuvarande förslag.

Rättigheter

Ledningsrätt

Genom området på den befintliga fastigheten Odalmannen 1 finns två befintliga ledningsrätter som korsar fastigheten.

Ledningsrätten som korsar planområdet i östvästlig riktning (0126K-9987.1) innehavs av Stockholm Vatten och Avfall AB (SVOA). Ledningsrätten ger SVOA rätt att bibehålla och underhålla vatten-, spill- och dagvattenledningar inom ledningsrättsområdet. Den nya detaljplanen kommer inte att påverka ledningsrätten, vilket innebär att den blir kvarvarande efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Den andra ledningsrätten (0127-98/49.1), också tillhörande SVOA, korsar planområdet i nordsydlig riktning, och säkerställer underjordiska anläggningar. Den nya detaljplanen fastställer höjdnivån för ledningsrätten, som kvarstår efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Byggnation möjliggörs ovan den höjd som anges för ledningsrätten.

Servitut

Inom planområdet finns följande servitut:

  • Avtalsservitut (aktnr 77/14542) avseende ledning som belastar Odalmannen 1 till förmån för Kallkärrsklinten 2

  • Avtalsservitut (aktnr 72/5014) avseende tunnel som belastar Jakobslund 2:19 till förmån för Kallkärrsklinten.

Befintliga servitut påverkas (inte) av detaljplaneförslaget. Dessa är tryggade genom ledningsrätterna (0127-98/49.1) samt (0126K-9987.1).

Gemensamhetsanläggningar

Planen omfattar inga markreservat för gemensamhetsanläggningar.

Nyttjanderätt

Exploatören ansvarar att avtala om nyttjanderätt avseende samnyttjande av parkeringsplatser på Långsjöskolans parkeringsyta intill planområdet med Huddinge samhällsfastigheter. Avtalet ska utgöra underlag vid bygglovsprövningen.

Tekniska frågor

Utbyggnad allmän plats

Planområdet innehåller ingen allmän platsmark, dock finns behov av anpassningar av allmän plats som en följd av exploatörens tilltänkta bostadsbebyggelse. Detta avser exempelvis anpassning mot gång- och cykelbanan utmed Häradsvägen där entréer placeras, flytt av övergångsställe och avsmalnande av korsningsradien.  

Utbyggnad vatten och avlopp

De befintliga ledningssystemen för dricks-, spill- och dagvatten har kapacitet att klara av den utbyggnaden av området som detaljplanen medger. Planområdet ligger inom verksamhetsområdet för Stockholm Vatten och Avfall AB som är huvudman för vatten- och avloppsledningar, dagvattenledningar och anläggningar som tar hand om dagvatten från kvartersmark.

Elförsörjning

Vattenfall AB ansvarar för elförsörjningen i området. Tillkommande bebyggelse planeras att anslutas till befintligt elnät. Genomförandet innebär att Vattenfall eldistribution behöver förlägga nya markförlagda kablar fram till området, inklusive korsning av häradsvägen. Exploatören bekostar åtgärden.

Energiförsörjning

Södertörns Fjärrvärme AB ansvarar för fjärrvärmeledningar inom allmän plats fram till förbindelsepunkt. Anslutning till fjärrvärmenätet planeras möjliggöras till den tillkommande bebyggelsen inom planområdet.

Ekonomiska frågor

Planekonomisk bedömning

Exploatören står för alla kostnader förknippat med framtagandet av detaljplanen genom plankostnadsavtal. Exploatören ansvarar och bekostar utbyggnad på kvartersmark.

Kommunalekonomiska konsekvenser

Kommunen kommer att få en intäkt för markförsäljningen avseende den delen av fastigheten Jakobslund 2:19 som ska överföras till exploatörens fastighet Odalmannen 1.

I det fall det blir aktuellt att anpassa och/eller bygga ut allmän platsmark ska exploatören bekosta detta.

Drift- och gatuunderhåll

Exploatören ansvarar för anläggande och drift inom kvartersmark samt för teknisk försörjning. Planområdet består endast av kvartersmark, vilket innebär att inga kommunala anläggningar ingår.

Kostnader för fastighetsägarna

Exploatören får utgifter för plankostnader, markförvärv, marksanering och erforderlig hantering av förorenade massor, anpassning och/eller utbyggnad mot eller av allmän platsmark, fastighetsbildning och bygglov. Kostnader för omläggning av ledningar samt anslutningsavgifter för VA, fjärrvärme, el, tele, bredband med mera bekostar exploatören.

Planavgift

Ersättning för planläggningen tas ut genom ett särskilt upprättat plankostnadsavtal med exploatören. Ingen planavgift kommer därför tas ut i samband med bygglovgivningen.

Bygglovavgift

När detaljplanen har vunnit laga kraft har fastighetsägaren rätt att söka bygglov enligt planen. Bygglovavgiften debiteras enligt kommunens bygglovtaxa.

Vatten och avlopp

Anslutning till det allmänna vatten- och avloppsledningsnätet sker enligt Stockholm Vatten och Avfall AB:s gällande taxa. Avgiften utgörs av en anläggningsavgift (engångsavgift) och brukningsavgift (periodisk avgift). Anläggningsavgiften kan enligt VA-lagen debiteras när Stockholm Vatten och Avfall har upprättat och anvisat förbindelsepunkten där fastigheten ska anslutas till de allmänna ledningarna.

El och tele med mera

Fastighetsägaren betalar anslutningsavgifter för el, tele, fjärrvärme, bredband med mera och ansvarar för att kontakta respektive ledningshavare för anslutning.

Gatukostnader med mera

Nödvändiga åtgärder på allmän plats bekostas av exploatören och regleras genom avtal mellan kommunen och exploatören.

Exploatören ska bidra till medfinansieringsersättning för Spårväg syd, då Spårväg syd bedöms medföra att fastigheten Odalmannen 1 kan antas öka i värde.

Fastighetsbildning

Fastighetsbildningsfrågor handläggs av den kommunala lantmäterimyndigheten i Huddinge kommun. Exploatören ska bekosta förrättningskostnader kopplade till marköverföringen gällande fastigheten Jakobslund 2:19 till exploatörens fastighet Odalmannen 1. Vidare ska exploatören även bekosta övriga fastighetsbildningsåtgärder som kan erfordras för genomförandet av detaljplanen, såsom bildandet av gemensamhetsanläggning, omprövning av ledningsrätt med mera.

I det fall kommunen ska lösa in allmän plats av exploatörens fastighet, ska kommunen stå för denna förrättningskostnad.

Gemensamhetsanläggningar

Exploatören bekostar upprättandet av eventuella gemensamhetsanläggningar.

Ersättning vid inlösen

Om mark läggs ut som allmän platsmark inom detaljplanen ska exploatören överlåta sådan mark till kommunen utan ersättning.

Ersättning vid markförvärv/försäljning

Exploatören ska förvärva kommunens mark som i den nya detaljplanen utläggs som kvartersmark. Ersättning för kommunens mark ska bestämmas med tillämpning av genomsnittsvärdesprincipen.

Kostnader för miljöskyddsåtgärder

För att hantera de något ändrade flöden av vatten vid händelse av skyfall som planen skapar behöver mindre åtgärder utföras på kvartersmark. Dessa åtgärder bekostas av exploatören. Kostnader för dagvattenanläggningar, eventuell marksanering inför kommande exploatering inom detaljplanens kvartersmark och eventuella åtgärder för bullerskydd för blivande bebyggelse ska också bekostas av exploatören.

Organisatoriska frågor

Ansvarsfördelning, huvudmannaskap

Exploatören är ansvarig för anläggande och drift inom kvartersmark. Exploatören ansvarar att redovisa anläggande av oljeavskiljare vid parkeringsanläggning ovan SVOA:s ledningsrättsområde vid servisanmälan. Exploatören ansvarar att vid projekteringsskedet säkerställa att placering av laddningsstolpar och ledningsinfrastruktur för laddning av elfordon inte kommer i konflikt med SVOA:s ledningar på parkeringsanläggningen ovan ledningsrättsområdet.

Stockholm Vatten och Avfall AB ansvarar som VA-huvudman för allmänna VA-ledningar, allmänna dagvattenledningar och dagvattenanläggningar som avser att leda bort och ta hand om dagvatten efter att det har fördröjts och renats inom kvartersmarken.

Södertörns Fjärrvärme AB ansvarar för fjärrvärmeledningar på allmän platsmark och kvartersmark fram till förbindelsepunkt.

Vattenfall Eldistribution AB ansvarar för elledningar på allmän platsmark och på kvartersmark fram till överlämningspunkt.

Skanova AB ansvarar för teleledningar på allmän platsmark och kvartersmark fram till överlämningspunkt.

I Huddinge finns flertalet teleoperatörer som bygger ut fiber och kan erbjuda bredband till Huddinges invånare med stöd av markavtal. Stokab ansvarar för ledningar på allmän platsmark och kvartersmark fram till överlämningspunkt inom planområdet.

Avtal

Intentionsavtal har ingåtts mellan kommunen och exploatören. Avtalet reglerar bland annat förutsättningarna för framtagandet av en ny detaljplan och förutsättningarna för genomförandet av detaljplanen.

Ett plankostnadsavtal mellan kommunen och exploatören har ingåtts för att reglera kostnaderna för framtagandet av detaljplanen.

Exploateringsavtal ska träffas mellan kommunen och exploatören i samband med att förslag till ny detaljplanen ska antas av kommunen. Exploateringsavtalet kommer att reglera ansvars- och kostnadsfördelningen mellan kommunen och exploatören gällande genomförandet av detaljplanen. Vidare kommer avtalet att reglera hur marköverföreningen ska ske samt vilken kostnad som exploatören ska erlägga till kommunen för marken. I de fall allmän platsmark förekommer i detaljplanen, inom exploatörens fastighet, ska kommunen lösa in marken och överlåtelsen ska ske utan ersättning. Avtalet kommer också att reglera att exploatören ska bekosta utbyggnad eller ombyggnad av allmän plats om sådan blir aktuell. Med anledning av Spårväg syd ska exploatören medfinansiera utbyggandet av spårvägen i enlighet med de riktlinjer som kommunen har antagit för medfinansieringen av Spårväg syd. Hållplatsen i Segeltorp planeras inom 600–1 200 meter från projektet.

Tidplan

Plansamråd                        Kvartal 2 2024

Granskning                         Kvartal 4 2024

Antagande                          Kvartal 2 2025

Laga kraft sker cirka en månad efter antagande i det fall detaljplanen inte överklagas. Byggnation bedöms som tidigast kunna påbörjas under slutet av 2025, förutsatt att detaljplanen inte överklagas.

Dokumentation och kontroll (upplysningar)

Påträffade markföroreningar ska anmälas till tillsynsmyndigheten. Det finns även en skyldighet att anmäla efterbehandlingsåtgärder till tillsynsmyndigheten innan åtgärder vidtas. Vid påträffad markförorening ska egenkontrollprogram för uppföljning av efterbehandlingsåtgärder upprättas och redovisas. Markföroreningar som påträffas ska avhjälpas och marken ska saneras till känslig markanvändning.